Producties

Events

Over ons

Contact

Wilfred Scholten heeft de M.J. Brusseprijs 2013 gewonnen met Mooie Barend, biografie van B.W. Biesheuvel 1920-2001 De uitreiking was vandaag in Desmet Studio’s.

Juryleden: Maartje van Weegen (voorzitter), Margo Smit en Bas Soetenhorst

Uit het juryrapport: ‘…een onthullende politieke biografie van een mislukt premier. De kabinetscrisis in de zomer van 1972 wordt wel de meest onbegrijpelijke van ons land genoemd en wordt heel minutieus beschreven. Mooie Barend is een prachtig tijdsbeeld van de jaren zestig en begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Aan de orde komen de Irene-kwestie, het huwelijk van prinses Beatrix met een Duitser, Pieter van Vollenhoven die wel of geen prins mag worden, de Drie van Breda, de interne verwikkelingen bij de ARP en ook de andere christelijke partijen(…) Alle elementen leveren een buitengewoon boeiend boek op.’

Het boek werd gekozen uit 129 inzendingen, de genomineerden waren:
Ingrid van der Chijs
‘Luchtmeisjes. Verzet en collaboratie van twee stewardessen.’

Geert Mak‘Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika.’

Tom-Jan Meeus
‘De Grote Amerika-show.Populisme en wantrouwen in een gespleten land.’

Fred de Vries ‘Afrikaners. Een volk op drift.’

De M.J. Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het journalistieke boek, is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt, en aan de prijs is een geldbedrag van € 10.000,- verbonden. In 2006 is de prijs voor het eerst uitgereikt aan Jeroen Smit voor zijn boek ‘Het drama Ahold’. In 2008 won de Vlaming Pascal Verbeken de prijs voor ‘Arm Wallonië’, een reportagereis door Wallonië, in 2010 ging de prijs naar ‘De Vastgoedfraude’ van Gerben van der Marel en Vasco van der Boon en in 2011 viel de eer te beurt aan Annejet van der Zijl met haar boek ‘Bernard, een verborgen geschiedenis’. De meest recente winnaar is Bas Soetenhorst, die in 2012 de prijs won voor zijn boek ‘Het drama van de Noord/Zuidlijn’.

De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. Brusse (1873-1941) die tientallen jaren lang dagelijks reportages en feuilletons schreef voor het NRC. Veel stukken werden in boekvorm gebundeld. Hij was ook de auteur van ‘Boefje’. Bestseller was zijn boek over de Rotterdamse hoeren- en zeeliedenbuurt, ‘Het rosse leven en sterven van de Zandstraat’.