BRUSSEPRIJS – NOS Met het Oog op Morgen

Thomas Rueb wint de Brusseprijs met zijn boek Laura H. – Het Kalifaatmeisje uit Zoetermeer

Vanuit Desmet Studio’s werd op 15 juni 2019 in een speciale uitzending van het radioprogramma NOS Met het Oog Op Morgen de winnaar van de Brusseprijs bekend gemaakt. De Brusseprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Dit jaar heeft journalist Thomas Rueb de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Laura H. – Het Kalifaatmeisje uit Zoetermeer. Rueb wint 10.000 euro. Rueb vertelt in het boek het verhaal van Laura H., die met haar man en kinderen in 2015 naar IS-gebied trok. Ook haar jeugd en vlucht terug naar Nederland worden besproken.

De jury looft vooral hoe dichtbij Rueb het verhaal weet te brengen. “De overtuiging waarmee Rueb Laura’s leven voor en in het Kalifaat dichtbij weet te brengen is overrompelend en wint aan kracht doordat de schrijver het verhaal vertelt vanuit zijn eigen vragen en verbazing. Daarbij is het boek zo rijk aan details, dat je als lezer daadwerkelijk het gevoel hebt dat je het allemaal zelf meemaakt.’’

Toneelstuk en film
In mei werd bekendgemaakt dat Het boek Laura H. wordt bewerkt tot toneelstuk. Regisseur Marcus Azzini gaat met Toneelgroep Oostpool uit Arnhem een toneelversie van het verhaal maken. In maart maakte uitgeverij Das Mag al bekend dat Het boek Laura H. wordt verfilmd. Productiehuis De Familie van Michiel van Erp en Monique Busman heeft de filmrechten verworven. 

Podcasts
Twee jaar geleden werd Laura H. uit Zoetermeer in één klap de bekendste vrouwelijke Nederlandse Syriëganger. In een serie podcasts vertelt ze haar verhaal, dat te horen was op deze site.