Bij het aanbreken van een nieuw jaar vol goede voornemens vindt de VPRO het tijd voor een nationale zwelgavond. In een tachtig minuten durende studioshow brengt Tim den Besten samen met gasten en publiek een ode aan de menselijke misère en krijgt melancholie ruim baan.

De nationale zwelgavond
vrijdag 4 januari om 20.25 uur op NPO 3

© merlijn doomernik / vpro
Soms voel je je gewoon klote. Logisch, maar vaak is het niet zo eenvoudig om dat toe te geven. Door de goednieuwsshow op social media en de tijdgeest waarin gelukkig zijn het hoogst haalbare lijkt te zijn geworden, dreigen we verstrikt te raken in een monocultuur van vreugde, succes en schoonheid. Je slecht voelen – en dat uiten – past daar niet in.

Het ophouden van de schone schijn heeft zijn weerslag op een grote groep jongvolwassenen, die kampt met een laag zelfbeeld, eenzaamheid, een constante vergelijkingsdrang en faalangst. Volgens psychiaters is het gezond om af en toe te zwelgen en je onder te dompelen in gevoelens van melancholie, mislukking en ongeluk. Tijdens De nationale zwelgavond breekt Tim den Besten samen met filosoof en psychiater Damiaan Denys een lans voor het zwelgen.

Georgina Verbaan vertelt over haar sociale ongemakken. Kunstkijkers Ko & Kho zwelgen in de kunst. Stephanie Louwrier geeft een demotiverende speech. Stefano Keizers, de zwelger aller zwelgers, heeft een belangrijke waarschuwing.

Uiteraard is er muziek, want dat is onlosmakelijk verbonden met zwelgen. Sahil Amar Aïssa komt vertellen over zijn playlist GangsterTears en Stippenlift vond het zelfs tijd voor een nieuw muziekgenre: depriwave. Tot slot is er natuurlijk ook een zwelgband, de Rotterdamse rauwdouwers: The Jerry Hormone Ego Trip.