Reindier presenteert zijn nieuwe concert-concept in Desmet Studio’s, de week ervoor komt de videoclip online. Verder spelen ze de hele zomer op festivals, kilometers maken zodat – behalve de muziek – ook choreografieën strakker worden. Begin 2019 zal de nieuwe EP uitkomen.

De laatste jaren waren op zijn zachtst gezegd nogal bewogen voor Reinier van Harten, want tijdens het werken aan zijn debuutalbum in 2015 raakt hij verlamd aan zijn linkerstemband. Het verlies aan bereik gaat gepaard met een verlies aan zelfvertrouwen, waarbij Van Harten ook zijn vertrouwde plek op het podium kwijtraakt, waar zijn androgyniteit en genders in elkaar overstroomden. Hij liet het er niet bij zitten en knokt zich terug, met de overdonderende single Margarita als resultaat.

Wij zijn bijzonder blij om deze song in première te laten gaan. Niet alleen omdat het een prachtige single is, maar alleen al wegens het feit dat REINDIER terug is, en hoe! Met het nummer Margarita creëerde hij een alter-ego dat zijn innerlijke strijd tussen zijn mannelijke en vrouwelijke kant vertelt. Het nummer komt met dunne gitaarnoten uit de verte aanzetten en zweeft door een mistig landschap met de mysterieuze zang van Van Harten, dat later prachtig wordt aangevuld door een tweede stem die voor harmonisch kippenvel zorgt. Margarita gaat vezeldiep en sleept je mee in de kleurrijke en melancholische wereld van REINDIER.

De glinsterende openingsklanken doen denken aan Perfume Genius, de invallende beats slepen je mee als Oscar And The Wolf en de ambientesque-synthesizers tillen je Purity Ring-achtig omhoog. Een bijzonder nummer met een bijzonder verhaal, daarom besloten we om Van Harten een paar vragen te stellen over hoe het met hem en zijn muzikale project gaat.

Kunnen jullie ons wat meer vertellen over de band en waar jullie nu mee bezig zijn?
“REINDIER is in 2014 ontstaan en in 2015 bracht ik mijn eerste EP Porcelain uit. Maar na een auto-immuunziekte is mijn linkerstemband verlamd geraakt waardoor ik drie octaven aan stembereik verloor. De band lag daardoor een tijd stil, maar we zijn nu gelukkig weer terug!

Wat zijn jullie allemaal van plan voor de nieuwe liveshow?
“Voor de gloednieuwe show ben ik geïnspireerd door artiesten als Oscar and the Wolf, Björk, Bon Iver en Kylie Minogue. Versterkt door een driekoppig vrouwenleger maken we eclectische electropop vol harmonische samenzang, gelaagde beats en zwoele blaaspartijen. In een performance met strakke choreografieën, gehuld in de ontwerpen van opkomende Amsterdamse modeontwerpers, brengen we je in die show naar een nieuwe popdimensie. Op het moment zijn we druk aan het repeteren voor een concert op 9 april in Desmet Studio’s.”

Het verhaal over de stembandverlamming is behoorlijk heftig. Hoe ben je daar de laatste jaren mee omgegaan?
“Na vele doktersbezoeken werd het steeds duidelijker dat mijn stem niet meer zo zal zijn als voorheen. Ondanks dit verschrikkelijke nieuws studeerde ik wel af in mijn laatste jaar aan de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam voor zang. Ik kon niet meer volgens het normale protocol mijn papiertje halen, maar gelukkig heeft het conservatorium mij de vrijheid gegeven om op een andere manier mijn kunst te maken, zodat ik alsnog kon afstuderen.

Ik ben lessen gaan volgen op de theaterschool en heb een stuk geschreven die gaat over het verlies van mijn stemband. In dit stuk, wat een hybride vorm is geworden tussen theater en concert, heb ik een Alice in Wonderland-achtige wereld gecreëerd waarin ik verschillende karakters tegenkom die iets representeren van wat ik verloren ben in mijn stem. Voor die zelfverzonnen karakters ben ik liedjes gaan schrijven. Zo gaat er een lied over de hoogte die ik verloren ben, een ander lied over het verlies van kracht in mijn stem en de nieuwe single Margarita gaat over de vrouwelijke, androgyne kant die ineens verdween toen ik niet meer kon optreden.

Alle muzikanten speelden een van die karakters en zo kon ik mijn verhaal verwerken in een nieuw concert. Zelf zong ik ook in de voorstelling, maar werd ik versterkt door een waanzinnige crew die allemaal iets belichtte waar ik mij onzeker of zwak over voelde doordat ik die karakters had gecreëerd. Deze voorstelling heeft mijn onzekerheid weggehaald, waardoor ik nu weer op dat podium durf te staan. Vroeger stond ik op het podium als een zanger, nu ben ik een performer.”

Wat is het verhaal achter de nieuwe single?
“Margarita is gebaseerd op de iconische Venus Xtravaganza, een New Yorkse transgender uit de documentaire Paris is Burning. Het tragische verhaal van Venus zette REINDIER aan tot het symboliseren van zijn innerlijke gevecht tussen zijn vrouwelijke en mannelijke kant.

Vroeger was het podium voor mij een veilige plek waar ik geen keuze hoefde te maken tussen het zijn van een meisje of een jongen. Ik speelde veel met androgyniteit en genderfluency. Toen ik te horen kreeg dat mijn linkerstemband verlamd was en ik noodgedwongen mijn huidige tour moest afzeggen, verloor ik behalve mijn stem ook het lef om me vrij te kunnen uiten. Margarita is mijn alter-ego dat zich afzet tegen het verwachtingspatroon dat onze maatschappij heeft over gender.”

Hier is REINDIER!
Neem één deel pop, een eetlepel elektronica, een vleugje new wave, een grammetje glam en een scheut theater, even asymmetrisch schudden en voilà: een nieuw geluid. Melancholische zang, experimentele geluiden en confronterende teksten, dat is REINDIER. Vol overgave staat de driemansformatie op het podium: ze laten hun publiek lachen, genieten, nadenken, vergeten, snikken en soms even slikken. Stap in de wonderlijke wereld van REINDIER.

Debuut REINDIER – Porcelain EP, mei 2015
Steekwoorden mystiek, melancholie, onschuld, verleiding, ontdekkingsreis, surrealisme, buitenaards

Hoe klinkt REINDIER?
Na een lang traject van schrijven, opnemen, herschrijven, produceren en bijschaven is het eindelijk zover: de debuut-EP van REINDIER is af. Het mini-album kreeg de titel ‘Porcelain’ – toepasselijk, want het geluid van de band is tegelijk krachtig en breekbaar. De vijf tracks zijn bij vlagen freaky maar steevast intrigerend en bevestigen de veelzijdigheid van REINDIER, van het dromerige ‘Icarus’ tot het indringende ‘Control Me’. In mei 2015 werd de EP gepresenteerd met een theatrale show van een uur in een uitverkocht Melkweg Theater.

‘Porcelain’ van REINDIER is gratis te beluisteren via Spotify en te koop in de iTunes Store.

Wat is REINDIER?
REINDIER laveert muzikaal langs verschillende raakvlakken. De band werkt mee aan films en dans- en theatervoorstellingen en benut die disciplines ook in hun eigen performance. Geïnspireerd door mystieke verhalen uit kinderboeken of mythes uit de oudheid, maar ook door dramatische of opgewekte gebeurtenissen uit het dagelijks leven, zetten de bandleden van REINDIER hun eigen zoektocht om in muziek. Tijdens een live-optreden
word je ondergedompeld in een wondere wereld vol kostuums, lichteffecten en visuals, terwijl REINDIER zich een muzikale weg baant door een sprookjesbos vol fantasieën en mysterieuze wezens.

Wie is REINDIER?
REINDIER is het muziekproject van de Amsterdamse muzikant Reinier van Harten. In 2013 ging hij solo van start, inmiddels wordt hij vergezeld door zijn twee gemaskerde compagnons, Carlos en Boy. Tijdens liveoptredens wordt het drietal geregeld bijgestaan door wisselende gastmuzikanten en backing vocals.
Reinier van Harten (1991) wordt geboren in een dorpje aan de rand van de Biesbosch. Op jonge leeftijd leert hij piano- en gitaarspelen en niet veel later ook zingen en muziekschrijven. Tijdens zijn studie aan de Tilburgse Rockacademie ontstaat zijn eerste band: Puppa and the Clementines, een viermansformatie die theater en muziek versmelt tot een poppy hutspotje.

Wanneer Reinier verhuist naar Amsterdam vindt hij nieuwe inspiratie in het hoofdstedelijke nachtleven vol creatieve creaturen. Hij schrijft bijvoorbeeld over
vrouwen die overdag een keurig leven leiden maar ’s nachts seksueel genot putten uit stiekeme fetisjen of over drag queens die floreren op undergroundfeestjes maar op straat vrezen voor hun veiligheid. Reinier wordt ook beïnvloed door de puurheid van Bob Dylan, het theatrale van Kate Bush en de melancholie van Björk.

Reinier studeert zang aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft zangles. In REINDIER zingt hij en begeleidt hij zichzelf op gitaar, synthesizer en
piano.

Herman Hofman (3FM): “Het is misschien een beetje rare muziek, niet echt makkelijk, een beetje sferisch ook, maar ik vind het echt te gek. Het is zo’n groot talent, deze jongen gaat er komen!”

3VOOR12: “Met het aanslaan van de eerste noten voel je dat deze band gaat verrassen. Een mix van electro, sterke zangpartijen, een vleugje folk en een stevige beatpartij maken van REINDIER een bijzondere en muzikaal sterke act.”

PopTition: “REINDIER is meer dan elektronische pop met een mooi verhaal, het is een ervaring. En of ze nou een hit scoren of ‘alternatief’ blijven, maakt niet uit. Zolang we maar worden meegesleept in de wonderlijke wereld van REINDIER.”

Eva van Netten (Popronde): “Jongemannen die zeggen beïnvloed te zijn door Bob Dylan, Kate Bush én Björk, je komt ze niet veel tegen.
REINDIERs invloeden resulteren in een bijzonder en uniek geluid. Voeg daarbij een androgyn, melancholisch stemgeluid en confronterende teksten… Hadden we al gezegd dat REINDIER heel bijzonder is?”

UUT.nl: “REINDIER is een flamboyante act en een naam om in de gaten te houden. Reinier van Harten speelt met zijn band
sprookjesachtige electro-soul met zijn stem als betoverend middelpunt.”

Uitformatie.nl: “REINDIER is voor liefhebbers van The XX, How To Dress Well en London Grammar een absolute aanrader!”
Frank van der Lende (3FM): “TERING WAT VET!”