In House Rules NL volgen we vijf Nederlandse koppels die elkaars huis rigoureus verbouwen. De hoofdprijs: twee jaar hypotheekvrij leven! Ze moeten zich dan wel aan de ‘House Rules’ (woonwensen) van de huiseigenaren houden. Hoe goed ze het hebben gedaan, wordt bepaald door een vakjury en de kijkers thuis. Zij geven cijfers voor de verbouwingen en het stel met de slechtste cijfers moet het spel verlaten.Presentatrice Airen Mylene houdt alles goed in de gaten en een vakjury bepaalt samen met de kijkers het winnende koppel.
In de finale van House Rules NL wordt duidelijk wie het winnende koppel is en er vandoor gaat met de hoofdprijs. Live vanuit Desmet Studio’s Amsterdam.

Kwaliteit en creativiteit
In de live-uitzending van woensdagavond was de spanning goed merkbaar. Roy en Corné zaten als Team Rood tegenover hun geduchte tegenstanders van Team Blauw, Mark en Irini uit Heerde. Beide teams werden geprezen om hun kwaliteit en creativiteit. Na uitvoerig juryberaad en het tellen van de stemmen kwam dan eindelijk het verlossende antwoord: Team Rood wint met 61 procent! ,,Het besef is er nog steeds niet helemaal”, vertelt Roy vanuit de auto. ,,Ik kon het niet geloven. Ons kindje gaat er gewoon komen!”

Alle spanning en stress viel in een paar seconden van hun schouders. De deelnemers van het programma waren van juni tot en met oktober met elkaars huizen bezig en dat zorgde voor nieuwe hechte vriendschappen. ,,Dat maakte de finale ook zo mooi”, zegt Roy. ,,Iedereen was er weer. We hebben herinneringen opgehaald en konden dat meteen delen met vrienden en familie die aanwezig waren.” Haat en nijd was er niet volgens het stel. “Iedereen gunde het elkaar.”

Jury-oordeel
De vakjury was over beide finalisten bijzonder kritisch. Zo zouden Corné en Roy niet de juiste kleurencombinatie hebben gebruikt in de woonkamer. Wel waren ze lovend over de zelfgebouwde wandkast die tegelijk als opbergruimte dient. ,,We hadden wel een iets hogere beoordeling verwacht. Juist omdat we over alles heel goed hebben nagedacht, maar dat deert niet”, zegt Roy. ,,De eigenares van het huis was er zó ontzettend blij mee. Dat is het belangrijkste.”

Met het winnen van het programma kunnen Roy en Corné niet alleen hun droom waarmaken, maar hebben ze ook een hoop nieuwe ervaringen erbij die wellicht meegenomen worden in de toekomst. ,,Misschien dat we een eigen klusbedrijf gaan beginnen. We worden nu al gevraagd voor opdrachten,” zeggen Corné en Roy lachend. ,, Maar eerst een plan uitstippelen hoe we ons kindje ter wereld gaan brengen.”

Winnen om het klussen
Met het geld dat dan vrijkomt wil het stel de lang gekoesterde kinderwens in vervulling laten gaan. Dat maakt het wel dubbel zo spannend volgens Roy: “We zijn nu zo dichtbij, het is onwerkelijk. We hebben nagenoeg alles geregeld, behalve de financiën.” Hij vertelt dat ze veel reacties krijgen van kijkers en dorpsgenoten, die hen de winst gunnen. Roy benadrukt dat die reacties hem raken, maar dat ze niet willen winnen vanwege hun kinderwens: “We willen winnen omdat we het goed gedaan hebben. We willen winnen omdat we kunnen klussen.”

De finale
Het finalespel van het programma bestaat uit twee delen: een klusopdracht die van te voren opgenomen is en een live finale waarin de winnaar bekendgemaakt wordt. “De finale was echt heel pittig. Ik weet nog dat ik Corné aankeek en zei: hoe moeten we dit doen?”, zo vertelt Roy. “We hebben de energie echt overal vandaan moeten halen, maar we zijn heel blij met het resultaat. We wilden oprecht dat het huis mooi en goed was voor de bewoners. Op een gegeven moment werd dat voor ons zelfs belangrijker dan wat de jury zou zeggen.” Hun tegenstanders, Mark en Irini uit Heerde, maakten het hen niet gemakkelijk. “Mark en Irini zijn heel goed en ook super creatief. Daarnaast mogen we ze ook heel graag. We gunnen hen de winst ook, dat maakt het wel dubbel. Je gaat zien, emoties lopen hoog op.”

Eigen klusbedrijf
Ondanks dat het soms zwaar was, zouden ze zo weer meedoen. “Wij waren vroeger heel veilig in onze keuzes: ‘laten we de muren maar wit houden, vooral geen felle kleuren gebruiken.’ Maar tijdens zo’n programma leer je een andere kant jezelf kennen. Er is bij ons een knop om gegaan. Ik zou mijn muren nooit meer gewoon wit laten!”, lacht de klusser. Het stel denkt er zelfs over een eigen klusbedrijf te beginnen. “Maar dat is nog maar een idee hoor, we gaan eerst de finale afwachten.”