STUUR MIJ INFO

Chromakey

Bij chromakey wordt een persoon of voorwerp gefilmd tegen een blauwe of groene achtergrond. In de video-nabewerking of live kan de blauwe of groene achtergrond vervangen worden door een bewegend of statisch beeld. Wanneer als achtergrond een virtueel decor wordt weergegeven dan spreekt men van een virtual set. Desmet Studio's heeft de beschikking over 2 chromakey studio's, TV-1 en TV-2 die beide inclusief softlight verhuurd worden tegen een aantrekkelijk tarief. Wij hebben een aantal verschillende chromakey verhuuropties.
STUUR MIJ INFO

TV-Studio-2

80,-per uur

Camera

35,-per uur

Cameraman

52,50per uur

Auto-cue

35,-per uur

DAGPRIJS = 6x UURPRIJS  studio inclusief soft light en richtmicrofoon

Dry hire voor professionals

Heb je ervaring met chromakey en heeft het camera- en belichtingsproces geen geheimen voor je dan kun je de chromakey studio huren zonder crew. In de kleine studio TV-2 betekent dit dat je wellicht een paar zetstukken moet verschuiven, maar het licht hangt er al dus je kunt zo aan de slag.

Welke camera?

Je kunt natuurlijk je eigen camera meenemen, het liefst een 4K of HD camera.

  1. Wij hebben een Panasonic HPX371, (1/3 inch sensor) met een 17x 5,6mm zoomlens. Opname AVC-Intra-Frame native 1920×1080-i50/P25 (16:9), 10 bit, 4:2:2 HD een uitstekende HD camera met standaard lens, rear controls, dolly en grote viewfinder. €.35,- p/u
  2. Of een Sony FS5 4K camera (4/3 inch sensor) met een Sony 5.8x  zoomlens PZ 18-105mm. Met dolly en grote viewfinder. €.40,- p/u
  3. Tegen meerprijs is een Grass Valley LDX 80 (2/3 inch sensor) beschikbaar. €.50,- p/u

Chromakey zelf doen

Uiteraard kun je ook met je eigen telefoon of handycam aan de slag, voor eenvoudige internetfilmpjes is dit zeker een optie. Zorg dat je je goed voorbereidt en lees de rest van deze pagina aandachtig door. Hou er rekening mee dat het geluid van handycam meestal slecht is omdat de ingebouwde microfoon te ver van het onderwerp afstaat.

Op een kleine handycam past ook meestal geen autocue. Probeer niet meteen ten voeten uit te draaien, dit is echt een vak apart. Doe je het echt voor het eerst dan kun je bij ons altijd ervaren begeleiding inhuren, wellicht kun je het de volgende keer dan alleen. Omdat de chromakey studio’s dagelijks in gebruik zijn is hiermee door de jaren heen een enorme expertise opgebouwd.

De sets zijn zo ingericht dat er binnen korte tijd een goed resultaat verkregen wordt, waardoor ook voor low-budget internet producties chroma keying bereikbaar wordt. Zeker als je gebruikt maakt van de crew en camera’s van Desmet is een gekeyede presentatie in ‘no time’ opgenomen.

TV Studio-2

TV-2 met een vloeroppervlak van 4:00 x 6:00 mtr is uitgerust met een vast green screen van 5:00 x 2:50 meter. Eventueel loopt het groen door op de vloer(limbo) om ‘ten voeten uit’ te kunnen draaien, hierdoor ontstaat een geheel groene key-box. Deze opzet is met name geschikt als je 2 personen medium wilt draaien met meerdere camera’s. De hoogte van TV-2 is beperkt.

De huurprijs van de studio is inclusief soft lighting en gebruik van de richtmicrofoon (XLR). Hou rekening met circa 30 minuten inclusief uitlichten.  Als je gebruikt maakt van een doorlopende groene vloer (limbo, ten voeten uit) dan rekenen we €.100,- per dat extra om de vloer te schilderen.

Specs TV Studio-2

TV STUDIO-2
•oppervlak 4:00 x 6:00 mtr
•3 wanden chroma key groen 5:00 x 2:50 mtr (bxh)
•7x 110 watt soft light dimbaar + separaat keylight
•rondom zwart afgedoekt
•1 limbo chroma key groen, ten voeten uit 3:00 x 3:00 mtr (lxb)
•airconditioning

Belichting

Zorg voor een egale belichting van de keywand met zo min mogelijk schaduw. Hou de afstand tussen keywand en object zo groot mogelijk zodat beiden apart uitgelicht kunnen worden.

Zorg voor voldoende tegenlicht, bijvoorkeur complementair aan de kleur van de keywand. Belicht de keywand circa 40% bij een groen scherm en 60% bij een blauw scherm. Teveel licht op een groene wand geeft al snel groene reflecties op de voorgrond.

Opnamemedium

Neem op in een zo hoog mogelijke resolutie, High Definition (1920×1080) is de standaard, 4K geeft meer mogelijkheden in de nabewerking zoals inzoomen. Indien mogelijk neem dan progressive op, interlaced alleen als je voor televisie werkt. Gebruik zo min mogelijk compressie in het digitale videosignaal, dus een zo hoog mogelijke bitrate. Onze Sony en Panasonic camera’s nemen op memory card. De Grass Valley camera neemt op op hard disk.

Sharpening

De meeste camera’s zijn uitgerust met electronische sharpening, ook wel contour of detail genoemd, hierdoor lijkt het opgenomen beeld gedetailleerder. Helaas wordt hierdoor de key rafeliger. Hoe minder sharpening hoe beter, overigens hoe beter de camera hoe minder sharpening je nodig hebt.

Je kunt natuurlijk achteraf in je video-editor het samengestelde plaatje wel in zijn geheel sharpenen.

Groen of Blauw?

Van oudsher wordt bij film voor een blauwe achtergrond gekozen omdat een blauwe filmemulsie de fijnste korrel heeft. Bij oudere digitale formaten had groen de voorkeur vanwege de betere detaillering. Ook heeft groen minder licht nodig. Zowel groen als blauw komen niet voor in huidtinten en zijn dus geschikt om mensen te keyen. Indien je op een hoogwaardig formaat captured zoals 4:2:2 uncompressed kun je de beslissing van andere zaken laten afhangen.

groen
++ indien de nieuwe achtergrond groen bevat (buitenshots)
++ indien het object blauw bevat
++ heeft minder licht nodig dan blauw
– – kan sterke groene reflecties geven op het object

blauw
++ indien de nieuwe achtergrond blauw bevat (virtueel decor of weerkaarten)
++ indien het object groen bevat
++ geeft minder kleurreflecties dan groen
++ als je overwegend een donkere huidskleur draait
– – heeft meer licht nodig dan groen.