STUUR MIJ INFO

Chromakey

Bij chromakey wordt een persoon of voorwerp gefilmd tegen een blauwe of groene achtergrond. In de video-nabewerking of live kan de blauwe of groene achtergrond vervangen worden door een bewegend of statisch beeld. Wanneer als achtergrond een virtueel decor wordt weergegeven dan spreekt men van een virtual set. Desmet Studio's heeft de beschikking over 2 chromakey studio's, TV-1 en TV-2 die beide inclusief softlight verhuurd worden tegen een aantrekkelijk tarief. Wij hebben een aantal verschillende chromakey verhuuropties.
STUUR MIJ INFO

TV-Studio-1

750,-per dag

TV-Studio-2

80,-per uur

Camera

40,-per uur

Cameraman

52,50per uur

Auto-cue

35,-per uur

Dry hire voor professionals

Heb je ervaring met chromakey en heeft het camera- en belichtingsproces geen geheimen voor je dan kun je de chromakey studio huren zonder crew. In de kleine studio TV-2 betekent dit dat je wellicht een paar zetstukken moet verschuiven, maar het licht hangt er al dus je kunt zo aan de slag. In de grote studio TV-1 heb je altijd een paar uur hulp van ons nodig om het groene scherm op te bouwen en het licht in te hangen. Daarna kun je zelfstandig verder.

Business to Business presentatie met powerpoint

In deze geavanceerde workflow nemen we jouw presentator in een keer op samen met de gekeyede achtergrond. Die achtergrond kan bestaan uit een door jezelf voorgeproduceerde powerpoint-presentatie maar het kan in principe elke screenweergave van je laptop zijn, zie voorbeelden. Deze werkwijze vereist in principe geen nabewerking, alles wordt in één keer opgenomen.

Omdat voor- en achtergrond (alpha stream) apart worden geregistreerd blijft het wel altijd mogelijk om de achtergrondbeelden uit te wisselen. Juist omdat aan het einde van de sessie een kant en klaar product ontstaat is dit een bijzondere kosteneffectieve werkwijze voor langdurige sessies zoals instructiefilms, e-learning, bijscholing en seminars.

Wil je meer weten over onze interessante packagedeals voor het opnemen en weergeven van jouw power-point presentatie kijk dan op de pagina business to business.

Chromakey zelf doen

Uiteraard kun je ook met je eigen handycam aan de slag, voor eenvoudige internetfilmpjes is dit zeker een optie. Zorg dat je je goed voorbereidt en lees de rest van deze pagina aandachtig door. Hou er rekening mee dat het geluid van handycam meestal slecht is omdat de ingebouwde microfoon te ver van het onderwerp afstaat. Op een kleine handycam past ook meestal geen autocue. Probeer niet meteen ten voeten uit te draaien, dit is echt een vak apart. Doe je het echt voor het eerst dan kun je bij ons altijd ervaren begeleiding inhuren, wellicht kun je het de volgende keer dan alleen. Omdat de chromakey studio's dagelijks in gebruik zijn is hiermee door de jaren heen een enorme expertise opgebouwd.

De sets zijn zo ingericht dat er binnen korte tijd een goed resultaat verkregen wordt, waardoor ook voor low-budget internet producties chroma keying bereikbaar wordt. Zeker als je gebruikt maakt van de crew en camera's van Desmet is een gekeyede presentatie in 'no time' opgenomen.

Studio-1

TV1 met een vloeroppervlak van 12:00 x 12:00 mtr is uitgerust met een groot demontabel green screen van 6:00 x 3:50 meter dat eventueel op de vloer kan doorlopen (limbo) om 'ten voeten uit' te kunnen draaien. Deze opzet is met name geschikt als je meerdere personen wilt draaien zoals in muziekclips of wanneer het onderwerp bewegelijk is.

De huurprijs van de studio is inclusief soft lighting. Door de grote afstand tussen onderwerp en keywand is de belichting eenvoudig. Tenzij je een regelmatige huurder bent moet deze set altijd door een crew van Desmet gebouwd worden. De bouw- en breektijd samen is circa 3 uur inclusief uitlichten, als je dat met minimaal 2 personen doet. Als je gebruikt maakt van een doorlopende groene vloer ben je verplicht de vloer in onberispelijke staat achter te laten. Eventuele schoonmaak- of vervangingskosten worden doorberekend. Je bent verplicht een engineer van Desmet voor bouwen en breken in te huren. Bel voor een offerte.

Studio-2

TV-2 met een vloeroppervlak van 4:00 x 6:00 mtr is uitgerust met een vast green screen van 5:00 x 2:50 meter. Eventueel loopt het groen door op de vloer(limbo) om 'ten voeten uit' te kunnen draaien, hierdoor ontstaat een geheel groene key-box. Deze opzet is met name geschikt als je 2 personen medium wilt draaien met meerdere camera's. De hoogte van TV-2 is beperkt.

De huurprijs van de studio is inclusief soft lighting. De bouwtijd is 60 minuten inclusief uitlichten. Deze studio is zeer geschikt voor presentaties en packshots. Als je gebruikt maakt van een doorlopende groene vloer ben je verplicht de vloer in onberispelijke staat achter te laten. Eventuele schoonmaak- of vervangingskosten worden doorberekend. Je bent verplicht een engineer van Desmet bij de opbouw in te huren.

Belichting

Zorg voor een egale belichting van de keywand, zonder schaduw, gebruik soft lighting van bijvoorbeeld Kino Flo. Hou de afstand tussen keywand en object zo groot mogelijk zodat beiden apart uitgelicht kunnen worden.

Zorg voor voldoende tegenlicht, bijvoorkeur complementair aan de kleur van de keywand. (zie spectrale color circle). De keywand kan tot 2 stops overbelicht worden om betere scheiding tussen voor- en achtergrond te krijgen.

Opnamemedium

Neem op in een zo hoog mogelijke resolutie, High Definition geeft een betere detailscheiding dan SD, bijvoorbeeld in het haar. Indien mogelijk neem dan progressive op en niet interlaced. Gebruik zo min mogelijk compressie in het digitale videosignaal. Digibeta (4:2:2), Apple ProRes (4:2:2) of AVC INTRA-100 HD (4:2:2) geven het beste resultaat. DVCPRO (4:1:1), DVCAM (4:2:0) en XDCAM (4:2:0) geven een slechter resultaat omdat de kleurinformatie in het blauw en groen te sterk gecomprimeerd is. Dit wordt zichtbaar als een rafelige key.

Techniek

Het digitale videosignaal wordt als volgt weergegeven Y:Cb:Cr. Hierbij is Y de luminantie (helderheid), bevat Cb de blauwe kleurinformatie en bevat Cr de rode kleurinformatie. Cg (groen) wordt als een verschilsignaal in Cb en Cr versleuteld. Omdat het menselijk oog gevoeliger is voor luminantie dan voor kleur wordt er bij goedkopere videosystemen voor gekozen om de kleurinformatie te subsampelen om zo minder videobandbreedte te gebruiken. Voor filmkeying wordt meestal 4:4:4 gebruik (feitelijk RGB) zoals ook gebruikt wordt in het formaat HDCAM-SR. Desmet Studio's neemt beeldmateriaal dat later gekeyed moet worden op in AVC-Intra 100Mb (Panasonic P2 kaart). Dit geeft de best mogelijke key en kan na bewerking in ieder gewenst videoformaat worden omgezet. Ook kan het object live gekeyed worden in HD. Er kan ook direct naar de eigen harddisk van de klant worden gecaptured

Sharpening

De meeste camera's zijn uitgerust met electronische sharpening, ook wel contour of detail genoemd, hierdoor lijkt het opgenomen beeld gedetailleerder. Helaas wordt hierdoor de key rafeliger. Hoe minder sharpening hoe beter, overigens hoe beter de camera hoe minder sharpening je nodig hebt. Je kunt natuurlijk achteraf in je video-editor het samengestelde plaatje wel in zijn geheel sharpenen.

Specs TV-1

TV STUDIO-1
•oppervlak 12:00 x 12:00 mtr
•hoogte 7:00 mtr
•6x 330 watt softlight + conventioneel licht
•rondom zwart afgedoekt
•1 chromakey groen scherm 6:00 x 3:50 mtr. (bxh)
•airconditioning

Specs TV-2

TV STUDIO-2
•oppervlak 4:00 x 6:00 mtr
•3 wanden chroma key groen 5:00 x 2:50 mtr (bxh)
•7x 110 watt soft light dimbaar + separaat keylight
•rondom zwart afgedoekt
•HiTec backdrop in decor
•1 limbo chroma key groen, ten voeten uit 3:00 x 3:00 mtr (bxh)
•airconditioning

Groen of Blauw?

Van oudsher wordt bij film voor een blauwe achtergrond gekozen omdat een blauwe filmemulsie de fijnste korrel heeft. Bij oudere digitale formaten had groen de voorkeur vanwege de betere detaillering. Ook heeft groen minder licht nodig. Zowel groen als blauw komen niet voor in huidtinten en zijn dus geschikt om mensen te keyen. Indien je op een hoogwaardig formaat captured zoals 4:2:2 uncompressed kun je de beslissing van andere zaken laten afhangen.

groen
++ indien de nieuwe achtergrond groen bevat (buitenshots)
++ indien het object blauw bevat
++ heeft minder licht nodig dan blauw
- - kan sterke groene reflecties geven op het object

blauw
++ indien de nieuwe achtergrond blauw bevat (virtueel decor of weerkaarten)
++ indien het object groen bevat
++ geeft minder kleurreflecties dan groen
++ als je overwegend een donkere huidskleur draait
- - heeft meer licht nodig dan groen.

Crew

minimale crew Studio1

* verplicht min. 1½ uur bouw/breek assistentie
* belichter (+ bouwen/breken)
* camera operator (+ bouwen/breken)
* geluidsman/autocue (optioneel)

minimale crew Studio2

* verplicht min. 1 uur bouw/breek assistentie
* camera operator
* geluidsman/autocue (optioneel)
* belichter (optioneel)

* Hou bij het boeken van de aanvangstijd van de studio rekening met bovengenoemde bouwtijden * Hou bij het uitzoeken van de kleding rekening met de kleur van de chromawand * Als je direct to disk opneemt zorg dan zelf voor een snelle 1TB harddisk met USB-3 poort.

Welke camera?

Je kunt natuurlijk je eigen camera meenemen, het liefst een HD camera, wij hebben de beschikking over een:
* Panasonic HPX371, AVC-Intra-Frame: Native 1920x1080-i50/P25 (16:9), 10 bit, 4:2:2 HD
* Canon 5D MKll, H.264: Native 1920 x 1080 P25 (16:9)

Chroma key 3-zijdig in Desmet TV-Studio 2

 

Heineken commercial in Desmet TV-Studio 1

 

Heineken commercial in Desmet TV-Studio 1

 

Guido Weijers in Desmet TV-Studio 2

Guido Weijers in Desmet TV-Studio 2

 

Heineken commercial in Desmet TV-Studio 1

 

Verkiezingsuitzending Koefnoen in Desmet TV-Studio 1

 

Ad Visser in Desmet TV-Studio 2

 

 

Gaston Starreveld voor Vliegtickets.nl

 

Roel Fooij met Sharp Shooter in Desmet TV-Studio 2

 

Roel Fooij rent voor Killzone 3

 

Chroma key voor TMG in Desmet TV-Studio 1

 

Carlo Boszhard als Jan de Hoop in Desmet TV-Studio 2

 

Carlo Boszhard zoals hij in de film terecht kwam